Utilitarianism eller Utilitarisme

The premise that people attempt to maximize pleasure (utility) and minimize pain (disutility) is as important to understanding economic behavior. 

Premisset om at folk prøver å maksimere glede ( utility ) og minimere smerte ( disutility ) er like viktig å forstå økonomisk atferd.

 

Even today Bentham can be found sitting at University College London, his skeleton padded and dressed, with a wax head atop his body

Selv i dag Bentham finner du sitter ved University College London, hans skjelett polstret og kledd, med en voks hode oppå kroppen hans

The first writings on utility can be traced back to the Englishman Jeremy Bentham (1748-1832). Like many classical economists, Bentham did not begin his academic career studying economics. At age 4 he studied Latin, by age 12 he was enrolled at Queen’s College, where he completed his degree at age 15. Bentham then turned to the study of law, but after a short career in the legal profession, devoted his life to the study of philosophy and economics.

Bentham held a keen interest in the advancement of scientific knowledge. Prevailing attitudes toward death discourage people of the time from donating their bodies for anatomical research. In an effort to change this, Bentham had his body dissected. That, however, was not the end of Jeremy Bentham. He left his entire estate to University College London, on condition that he be present at all board meetings. Even today Bentham can be found sitting at University College, his skeleton padded and dressed, with a wax head atop his body (his real head, preserved using South American headhunting techniques, is locked safely away in a college vault).

Bentham’s philosophy is referred to today as “utilitarianism.” Derived from the Greek philosophy of Hedonism, the fundamental principle is that people seek to maximize pleasure and minimize pain. As Bentham expressed it in An Introduction to the Principles of Morals and Legislation in 1780:

 

De første skrifter på verktøyet kan spores tilbake til engelskmannen Jeremy Bentham (1748-1832). Som mange klassiske økonomer, gjorde Bentham ikke begynne sin akademiske karriere studere økonomi. I en alder av fire studerte han latin, etter 12 år han ble immatrikulert ved dronningens College, hvor han fullførte sin grad i en alder av 15. Bentham deretter slått til studiet av loven, men etter en kort karriere i den juridiske profesjon, viet sitt liv til studiet av filosofi og økonomi.

Bentham holdt en stor interesse for fremme av vitenskapelig kunnskap. Rådende holdninger til døden hindre folk i tiden fra å donere sine organer for anatomisk forskning. I et forsøk på å endre dette, hadde Bentham kroppen hans dissekert. Det var imidlertid ikke slutten av Jeremy Bentham. Han forlot hele sin eiendom til University College, London, på betingelse av at han være til stede på alle styremøter. Selv i dag Bentham finner du sitter ved University College, hans skjelett polstret og kledd, med en voks hode oppå kroppen hans (hans virkelige hode, bevart ved hjelp av søramerikanske headhunting teknikker, er låst trygt bort i en høyskole hvelv).

Bentham filosofi er referert til i dag som “utilitarisme.” Avledet fra det greske filosofi Hedonism, er det grunnleggende prinsippet om at folk søker å maksimere glede og minimere smerte. Som Bentham uttrykte det i en introduksjon til prinsippene om moral og lovgivning i 1780:

440px-Jeremy_Bentham_by_Henry_William_Pickersgill_detail

Nature has placed mankind under the governance of two sovereign masters, pain and pleasure. It is for them alone to point out what we ought to do, as well as to determine what we shall do. On the one hand the standard of right and wrong, on the other the chain of causes and effects, are fastened to their throne. They govern us in all we do, in all we say, in all we think: every effort we make to throw off our subjection, will serve but to demonstrate and confirm it. In words a many may pretend to abjure their empire: but in reality he will remain subject to it all the while.(1)

Naturen har plassert menneskeheten under styring av to suverene mestere, smerte og glede . Det er for dem alene for å peke ut hva vi burde gjøre , samt å finne ut hva vi skal gjøre . På den ene siden standarden på rett og galt , på den andre kjeden av årsaker og virkninger , er festet til sin trone . De styrer oss i alt vi gjør , i alt vi sier , i alt tror vi : alle anstrengelser vi gjør for å kaste av våre under , vil tjene, men for å demonstrere og bekrefte det. I ord en mange kanskje later til å avsverge sitt imperium . Men i virkeligheten vil han fortsatt være underlagt det all den stund ( 1 )

 

For Bentham, utilitarianism was not merely an explanation of cause and effect in human behavior, it was an ethical standard, a justification for self-interested behavior.

As an ethical standard, Bentham argued that governments should pursue that which promotes the greatest happiness for the greatest number of people. In so doing, however, the government should maximize the community’s happiness by promoting individual happiness.

The community is a fictitious body, composed of the individual persons who are considered as constituting as it were its members.The interest of the community then is, what? — the sum of the interests of the several members who compose it.

It is vain to talk of the interest of the community, without understanding what is the interest of the individual. A thing is said to promote the interest … of an individual, when it tends to add to the sum total of his pleasures; or, what comes to the same thing, to diminish the sum total of his pains.(2)

For Bentham , utilitarisme var ikke bare en forklaring på årsak og virkning i menneskelig atferd, var det en etisk standard, en begrunnelse for egeninteresse atferd.

Som en etisk standard , Bentham mente at myndighetene bør følge det som fremmer den største lykke for flest mulig mennesker . Dermed bør imidlertid regjeringen maksimere samfunnets lykke ved å fremme individuell lykke.

Samfunnet er en fiktiv kropp, sammensatt av de enkelte personer som anses å utgjøre så å si sin members.The interesse av fellesskapet da er, hva ? – Summen av interessene til flere medlemmer som komponerer det .

Det er forgjeves å snakke om interessen for samfunnet, uten å forstå hva som er av interesse for den enkelte. En ting er sagt å fremme interessen … til en person, da det har en tendens til å legge til summen av hans gleder ; eller , hva som kommer ut på det samme , for å redusere summen av hans plager. ( 2 )

The premise that people attempt to maximize pleasure (utility) and minimize pain (disutility) is as important to understanding economic behavior today as it was in Bentham’s time.

Premisset om at folk prøver å maksimere glede ( utility ) og minimere smerte ( disutility ) er like viktig å forstå økonomisk atferd i dag som det var i Benthams tid.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s